Aarden en Gronden voor de dromers

 

In deze blog heb ik het gemakshalve over hem en zoon maar het kan natuurlijk ook over je dochter gaan. 

Je zoon kijkt tv en jullie gaan eten. Je roept “ Het eten is klaar, kom je?” 

Er wordt niet gereageerd want je kind zit als in een eigen bubbel te kijken naar het beeldscherm. Je kunt blijven roepen maar het komt gewoon niet binnen. Pas bij aanraking krijg je een reactie.

Nog een voorbeeld. Hij wil iets heel graag hebben. Stel iets leuks van Playmobiel, Lego. Je stelt voor om ervoor te sparen. Dat is een prima idee! Maar niet voor jouw kind want die komt er elke dag op terug dat hij het zó graag wil. En geef je eraan toe dan is er eigenlijk altijd wel iets anders wat hij wil hebben. 

Dit zijn slechts twee voorbeelden van kinderen die erg in hun hoofd zitten. Wat ook een kenmerk is dat wanneer hij een werkje maakt in de klas of thuis hij doorgaans snel afgeleid is.  Er vliegt bijvoorbeeld iets voorbij buiten of er loopt iemand langs en weg is de concentratie. 

Doorgaans is hij ook een beetje een dromer en er dus niet altijd met zijn aandacht bij. 

Herken je dit? Dan gaan we hiermee aan de slag! 

Ik heb een testje 

Vraag om je kind in een rechte lijn te lopen met de ogen dicht. Dit kan bijvoorbeeld in de gang of in de woonkamer. In ieder geval kijk uit dat hij niet kan struikelen. Dus loop naar de overkant met je ogen dicht. Kinderen die niet gegrond zijn zullen doorgaans gaan zwalken dus afwijken van de denkbeeldige lijn.

Praat hierover met je kind wanneer dit zo is en laat hem het nog een keer doen alleen nu met de aandacht op de voeten. Dus ogen dicht, lopen in een rechte lijn met de aandacht op de voeten. Nu zal het wel goed gaan! Dit is gelijk ook speltherapie want de aandacht op je voeten richten helpt je kind al bij het gronden. 

`Loopt je kind met zijn ogen niet in een rechte lijn dan kunnen we vaststellen dat jouw kind erg in zijn hoofd zit en dus niet zo gegrond is. Hij kan zich meestal dan ook slecht concentreren. 

Wat kun je (samen) en zelf hieraan doen? 

Liever niet te lang achter een scherm want dat vindt je kind vast fijn maar het is niet zo goed. Als alternatief dan liever toch de 'ouderwetse'  Wii (beweging) dan playstation of een passief computerspel. Wat ook grond is lekker dansen op een liedje van You Tube. 

Veel buitenspelen is fijn! Zijn rug, armen en benen masseren zodat hij zijn lichaam weer voelt. Op de plek snel dribbelen helpt ook heel goed! Ook stoeien is goed om te gronden.

In de klas of op elk gewenst moment even al je spieren aanspannen zodat hij zijn lichaam even weer voelt is ook een goede manier om je weer in het hier en nu te brengen.

Wat ik in deze blog schrijf vertel ik ook tijdens een consult wanneer ik merk dat jouw kind slecht gegrond en een dromer is. Wanneer je namelijk weet waarom hij zich slecht kan concentreren dan kunnen jullie ook aan de slag hiermee.

Er zijn Bachbloesems die ondersteunen bij het gronden. Zo werken we zowel van binnen als van buiten aan het verbeteren van oa de concentratie. 

Tijdens het consult kijken we bovendien waar jouw kind nog meer tegen aanloopt gedurende de dag . Vul het contactformulier in voor een bel afspraak. Je ontvangt een mail van mij met enkele bel voorstellen.

Ik help je graag verder! 

Gon de Ruijter

Meer blogs 

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

© 2014 - 2023 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel