Aarden en Gronden voor Dromers: Tips voor Kinderen die Moeite hebben met Concentratie

Herken je dit? Je zoon kijkt TV en jullie gaan eten. Je roept: “Het eten is klaar, kom je?” Er wordt niet gereageerd omdat je kind als in een eigen bubbel naar het beeldscherm zit te kijken. Je kunt blijven roepen, maar het komt gewoon niet binnen. Pas bij aanraking krijg je een reactie.

Een ander voorbeeld: Hij wil iets heel graag hebben, zoals iets leuks van Playmobil of Lego. Je stelt voor om ervoor te sparen, een prima idee! Maar niet voor jouw kind, want hij komt er elke dag op terug dat hij het nu heel graag wil. En wanneer je eraan toegeeft, is er eigenlijk altijd wel iets anders wat hij wil hebben.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van kinderen die erg in hun hoofd zitten en niet zo goed gegrond zijn.

Kenmerken van Niet-Gegronde Kinderen

 • Snel Afgeleid: Tijdens het maken van een werkje in de klas of thuis, is hij doorgaans snel afgeleid. Een klein geluid buiten kan zijn concentratie verstoren.
 • Dagdromen: Hij is vaak een beetje een dagdromer en dus niet altijd met zijn aandacht bij wat hij doet.

Herken je dit? Laten we aan de slag gaan!

Een Simpele Test om te Kijken of je Kind Gegrond is

Vraag je kind om met gesloten ogen in een rechte lijn te lopen. Dit kan bijvoorbeeld in de gang of woonkamer. Zorg ervoor dat hij niet kan struikelen.

 1. De Opdracht: Probeer met je ogen dicht rechtdoor te lopen. Kinderen die niet gegrond zijn, zullen doorgaans gaan zwalken en afwijken van de denkbeeldige lijn.
 2. Herhaal de Oefening: Laat hem het nog een keer doen, maar nu met de aandacht op zijn voeten. Ogen dicht, lopen in een rechte lijn met de aandacht op de voeten. Nu zal het wel goed gaan!

Deze oefening helpt je kind al bij het gronden, omdat de aandacht op de voeten richten helpt bij het aarden.

Activiteiten om te Gronden

 • Beperken Schermtijd: Liever niet te lang achter een scherm. Als alternatief is de 'ouderwetse' Wii (beweging) beter dan een passieve Playstation of computerspel. Lekker dansen op een liedje van YouTube helpt ook goed bij het gronden.
 • Veel Buitenspelen: Spelen in de natuur helpt enorm bij het aarden.
 • Massages: Zijn rug, armen en benen masseren zodat hij zijn lichaam weer voelt.
 • Fysieke Activiteiten: Op de plek snel dribbelen of stoeien zijn goede manieren om te gronden.
 • Spieren Aanspannen: In de klas of op elk gewenst moment even al je spieren aanspannen helpt om weer in het hier en nu te komen.

Bachbloesems en Consulten

Wat ik in deze blog schrijf, vertel ik ook tijdens een consult wanneer ik merk dat jouw kind slecht gegrond is en een dromer. Wanneer je weet waarom hij zich slecht kan concentreren, kun je hiermee aan de slag.

Er zijn Bachbloesems die ondersteunen bij het gronden. Zo werken we zowel van binnen als van buiten aan het verbeteren van onder andere de concentratie. Tijdens het consult kijken we bovendien waar jouw kind nog meer tegenaan loopt gedurende de dag. Maak nu een bel afspraak in mijn online agenda, deze is vrijblijvend en gratis bel of reserveer een dag/tijd voor een intake .

Over Mij

Gon de Ruijter Bachbloesemtherapeut en Coach

Ik help je graag verder! Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we samen je kind kunnen helpen beter te aarden en zich te concentreren.

Meer blogs: Lees ook mijn andere blogs voor meer tips en inzichten over het omgaan met kinderen die moeite hebben met concentratie en aarden.

 

 • Concentratie speelgoed
  Concentratie speelgoed

  CONCENTRATIE SPEELGOEDGeef de kleur van jouw voorkeur aan in het opmerkingenveld *

  In de kleuren Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw of Roze.

  Dit speelgoed bestaat altijd uit drie verschillende kleuren.

  Niet voor kinderen onder de…

  € 5,00

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel