Woedeaanvallen en bachbloesem

Hulp bij Woedeaanvallen bij Kinderen: Tips en Inzichten

Woedeaanvallen bij kinderen kunnen een grote uitdaging zijn, zowel voor het kind als voor de ouders. In deze blog geef ik je tips hoe je afspraken kunt maken met je kind over woedeaanvallen en hoe je beter kunt reageren tijdens zo’n aanval. Ik deel mijn persoonlijke ervaringen en wat ik heb geleerd tijdens deze periode.

Wat Gebeurt Er met je Kind tijdens een Woedeaanval?

Wil je weten wat er gebeurt met je kind tijdens een woedeaanval? Tijdens een woedeaanval is je kind al zwaar overprikkeld. Als ouder is het belangrijk om te begrijpen dat je kind op dat moment niet goed kan nadenken. Door hem nog meer prikkels te geven, zoals hem achterna lopen en allerlei zaken roepen, maak je de situatie vaak erger.

Tips voor Omgaan met Woedeaanvallen

Hier zijn twee tips die al veel ouders hebben geholpen:

Tip 1: Rustig Blijven en Aanbieden om te Helpen

Voor kinderen die erg gevoelig zijn, kun je het volgende doen. Op het moment dat je kind een woedeaanval heeft, blijf je op je plek staan of zitten en zeg op rustige toon: “Ik zie dat je boos bent. Kan ik je helpen?”

Deze methode heb ik zelf tijdens een rollenspel ervaren en ik moet zeggen dat het veel impact op mij had. De zin “Kan ik je helpen?” drong op dat moment enorm binnen en ik voelde mijn boosheid zakken. Hoewel deze methode niet voor mijn zoon werkte, wil ik hem toch delen omdat het voor veel andere kinderen wel effectief kan zijn.

Tip 2: Creëer een Boosheidsplan

Een andere belangrijke tip is om huisregels te hebben, ook voor boosheid. Vaak gelden er regels zoals: zet je bord in de vaatwasser, ruim je schoenen op, etc. Maar voor boosheid zijn er vaak geen regels, waardoor kinderen tijdens een woedeaanval geen grenzen ervaren.

Tijdens een ontspannen moment kun je met je kind praten over boosheid en samen afspraken maken. Het gesprek kan als volgt gaan:

Gesprek met je Kind over Boosheid:

 1. Erkenning: “Ik merk dat je best snel boos bent, maar ik weet ook dat het jou overkomt en dat je er niets aan kunt doen.”
 2. Afspraken Maken: “Wat we nu afspreken is dat als je boos bent, ik het benoem en dat je dan naar een plek gaat waar je geen onrust (prikkels) meer krijgt. Wat zou een goede plek zijn?” Bespreek samen een rustige plek, zoals zijn kamer.
 3. Activiteiten Voorstellen: “Daar ga je iets doen waar je rustig van wordt. Dat kan van alles zijn: op je kussen slaan, met Lego spelen, tekenen, etc.”
 4. Herstel en Terugkeer: “Wanneer je je weer rustig voelt, kom je gewoon weer naar de woonkamer en is er niets aan de hand.”

Belangrijk: Jouw Reactie is Cruciaal

Het is essentieel dat je, wanneer je kind boos is, niet achter hem aanloopt maar rustig blijft. Benoem dat hij boos is en herinner hem aan de afspraak. Tijdens een aanval heeft je kind geen zelfreflectie en ziet hij alleen jouw reactie. Jij bent zijn rolmodel. Soms is een verandering in jouw reactie nodig om een verandering in zijn gedrag te verkrijgen.

Mijn Ervaring met Bachbloesem

Misschien denk je dat dit jou niet zal lukken. Dat dachten wij enkele jaren geleden ook. Ik kon deze afspraken met mijn zoon maken nadat ik drie weken Bachbloesem op Maat gaf. Zijn woedeaanvallen waren toen al flink afgenomen en we konden hem veel beter bereiken.

Gon de Ruijter, BFRP Bach Foundation Registered Practitioner

Meer Blogs

Wil je meer tips en inzichten? Lees dan ook mijn andere blogs over omgaan met woedeaanvallen en emotioneel welzijn bij kinderen.

 

 • Bachbloesem op Maat
  Bachbloesem op Maat

  Bachbloesem op Maat voor Kinderen met woedeaanvallen. We bespreken waar je kind dagelijks tegen aanloopt en kiezen daar een 100% natuurlijke ondersteuning bij. Tevens krijg je inzicht in jouw kind en kun je hiermee aan de slag.

  € 50,00

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel