Vijf tips voor kinderen die geen 'NEE" kunnen accepteren

Het komt natuurlijk erg vaak voor dat je de vragen van jouw kind niet met altijd met een Ja kan beantwoorden. Maar sommige kinderen ervaren het woord ‘nee’ als een teken om oorlogje te gaan voeren. Dit is een rechtstreekse aanval op zichzelf! Ze zullen tot de tegenaanval overgaan. Ze schreeuwen, krijgen woede-aanvallen, gaan schelden, worden nors en stuurs. Herkenbaar?

Dit is uitputtend, zelfs voor de geduldigste ouders. Het is zeker niet aan te raden om je kind altijd gelijk te geven want dan creëer je tirannieke, verwende en vervelende kinderen die nooit een nee zullen accepteren. Is het lastig om de Nee bij jouw kind te gebruiken dan is alsof je op eieren loopt en is je kind lastig opvoedbaar. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven waarbij je duidelijk kunt zijn zonder dat het uitloopt op een confrontatie. Ik heb 5 tips om het probleem 'Nee'  positief te benaderen. 

1. Geef informatie: (En laat het woord ‘nee’ weg) 

Kind: Kan ik nu naar Julia om te gaan spelen?  

In plaats van: ‘Nee, dat kan niet.’ Geef de feiten: We gaan over vijf minuten eten.Met die informatie zou een kind tegen zichzelf kunnen zeggen: ‘Ik denk dat ik dan niet kan gaan.’

 

 

2. Accepteer gevoelens: Kind: (in de speeltuin) Ik wil niet naar huis, kunnen we niet blijven?

 In plaats van: ‘Nee, we moeten gaan!’

Accepteer zijn gevoelens: ‘Ik zie dat je nog héél lang wilt blijven. Het is moeilijk om weg te gaan als je het zo leuk vindt.’ Soms wordt de weerstand minder als iemand begrijpt wat je bedoelt.

3. Beschrijf het probleem: Kind: Mam, kun je me nu naar de bibliotheek brengen? In plaats van: ‘Nee, dat kan niet; je moet maar even wachten.’  Beschrijf het probleem:' Ik zou je wel willen brengen, het probleem is alleen dat de loodgieter over een half uur komt'.                                                                                                                                     

4. Indien mogelijk: vervang een ‘nee’ door een ‘ja.’ Kind: Gaan we naar de speeltuin? In plaats van: ‘Nee, want je moet eerst nog een boterham eten.’ Vervang ‘nee’ door een ‘ja’:

‘Ja, natuurlijk, meteen na de lunch.’

5. Gun jezelf een denkpauze Kind: Mag ik bij Rogier slapen?

In plaats van: ‘Nee, daar heb je vorige week ook al geslapen.’ Geef jezelf de mogelijkheid even na te denken: ‘Ik moet er even over nadenken.’

Het woordje ‘nee’ is korter, en sommige van deze alternatieven lijken veel langer. Maar als je de gewoonlijke ruzies van het ‘nee’ in overweging neemt, is de lange weg toch vaak de kortste.

Lees je dit artikel en wil je deze tips ook in praktijk brengen? Dan raad ik je aan om de tips in vijf steekwoorden op te schrijven en bij je te houden. Dit helpt je om jou eraan te herinneren hoe het nu anders kan. Een ander antwoord van jou kan het verschil maken in het gedrag van jouw  kind.

Lukt het jouw kind al lange tijd niet om Nee te accepteren dan wordt opvoeden dus erg lastig. Bachbloesems helpt jouw kind om minder snel boos te worden en relaxter in het leven te staan. Bachbloesem biedt een 100% natuurlijke ondersteuning  hierbij.

Gon de Ruijter, BFRP Bach Foundation Registered Practitioners 

 

 

 

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel