Wat gebeurt er bij boosheid of een woedeaanval? 

Boosheid overkomt een kind en boosheid heeft de neiging snel groter te worden. Wij als ouders zetten ons vast in onze standpunten. Gaan wij met ons kind in discussie, dan ontstaat er een groter gevoel van onveiligheid bij jouw kind want het voelt zich niet begrepen. Jouw kind zet dan logischerwijs een tandje bij. Waarbij jij als ouder vervolgens ook vaak nog een extra tandje bij zet. Op deze manier verloopt vaak het proces van een woedeaanval of een driftbui. Herkenbaar?  Vaak gebeurt dit al van jongs af aan bij jullie en omdat dit ook al zo vaak zo is geweest bij een kind, is er een vast patroon ontstaan.

Patronen die er ingesleten zijn gaan vaak van kwaad tot erger! Zo kan het gebeuren dat jouw kind uiteindelijk maar één uitweg ziet… het is zijn onvermogen om met deze boze gevoelens om te gaan. Soms zien ze deze onvermogens ook bij jou als je boos bent. Deze uitweg noemen we dan een driftbui of woedeaanval en we zien ze meestal al aankomen. Het is weer zover... Maar kinderen zien zelf vaak ook geen uitweg meer en kunnen ook niet meer stoppen.

Wat gebeurt er bij boosheid of woedeaanval in de hersenen? 

Kenmerkend voor een driftbui is dat lichaam en geest volledig zijn overgenomen door wat we ook wel het "reptielenbrein" noemen. Dit is het deel van de hersenen wat voor overleving zorgt en gereguleerd wordt door met name onze emoties. Het reptielenbrein heeft drie basale reacties om te overleven: vechten, vluchten of bevriezen.  Herken je dit bij jouw kind? Hij zal gaan vechten dus slaan, gooien met spullen en schelden. 

Meest belangrijk is dat dan de cognitieve vermogens, ons vermogen tot denken wat zit in de voorste hersenen, volledig op uit staan. Word jij ook boos en ga  je schreeuwen naar je kind, dan is het het alsof er twee reptielen tegenover elkaar staan. Hoe meer emotie het reptielenbrein overneemt,  hoe minder je in staat bent tot redelijkheid. Wat dus nodig is, is dat wij als ouders onze emoties wel kunnen reguleren en onze voorste hersenen kunnen blijven gebruiken.

Ik hoop dat,  nu je dit weet,  je een beter inzicht hebt in de boosheid van jouw kind en jezelf.

Nu je dit weet kun je misschien afspraken met hem/haar maken. Alles hierover in deze blog.

Accepteert jouw kind geen 'Nee'? Ik help je verder met Tips!

Kijk eens bij Bachbloesem op Maat wat dit voor jou kan betekenen. Dmv een consult kijken we samen hoe we de boosheid kunnnen reguleren en ook geef ik je diverse tips hoe hier mee om te gaan. 

Gon de Ruijter BFRP Bach Foundation Registered Practitioners 

Hier vind je nog  meer blogs die jou misschien aanspreken.

 

 

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel