CONCENTRATIEPROBLEMEN  KIND 

'Concentratie is het intensief aandacht vestigen op iets of iemand'

Concentratieproblemen bij kinderen worden meestal genoemd in relatie tot een bepaalde taak en het gedrag wat wordt waargenomen. Dit noemen we dan een concentratieprobleem. Naar mijn gevoel bestaat een algemeen concentratieprobleem niet, maar is er een onderliggende oorzaak. Als je eenmaal weet wat die is dan kun je er gerichter aan werken.  Je krijgt een kijkje in mijn werkwijze. We bespreken tijdens een consult wat erachter het tekort aan concentratie schuilt. Wanneer je op korte termijn een bel afspraak wil dan nodig ik je uit om het contactformulier in te vullen. 

Dit zijn onderliggende problemen bij een tekort aan concentratie

1. Motivatieprobleem. Wanneer je graag speelt op de computer en langere tijd tv kan kijken, heb je geen concentratieprobleem. Mensen met de meeste ADHD problematiek kunnen lang computeren of tv kijken. Dan heb je  geen concentratieprobleem, maar veeleer een motivatieprobleem omdat het de lesstof of taak niet interessant is. Geen motivatie dus!

2. Focusprobleem. Sommigen weten niet hoe ze zich moeten richten op een taak. Ook hier weer: je kunt vaak langere tijd bezig zijn met computeren, maar je laat je in de klas of op je werk afleiden van dat wat je moet doen. Je bent vaak aan het dagdromen. 

3. Bewegingsprobleem. Velen denken dat stil zitten en concentreren bij elkaar horen, maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar het aantal mensen wat met pennen tikt, tekeningetjes (doodles) maakt en met voorwerpjes speelt tijdens telefoongesprekken en vergaderingen. Sommige kinderen cq. volwassenen kunnen helemaal niet leren als ze geen beweging mogen maken en  hebben het zelfs nodig om bijvoorbeeld ritmisch met een pen te tikken. Er zijn er die geconcentreerd, tegelijk aan hun T-shirt pulken of schoppen met een voet. Vaak tot grote ergernis van anderen (bijv. leerkrachten) die denken dat er niet goed gewerkt wordt en zich storen aan het gefrutsel en getik.

4. Leerprobleem. Kinderen die de (les)stof niet kunnen bijbenen en de basis missen van het leren krijgen vaak het stempel concentratieprobleem. Eigenlijk zijn ze afgehaakt van de lesstof en is het de moeite waard om te weten te komen waar ze zijn blijven steken in hun lesstof.  Teruggaan en aansluiten bij de basis, oefenen en verduidelijken van dat wat gemist is, zorgt ervoor dat er met sprongen vooruit gegaan wordt en laat het concentratieprobleem verdwijnen.

5. Organisatieprobleem. Wanneer we minder presteren dan we eigenlijk zouden kunnen, is het de moeite waard eens te kijken naar de manier van het overzicht welke we hanteren. Wij als volwassenen kunnen bij drukte het overzicht van taken kwijt raken en bij kinderen kan het zo zijn dat we denken dat ze alles wel kunnen en kennen. Voor  kinderen is de wereld een grote plek vol veel prikkels. Voor een kind kan er veel ten goede veranderen als ze een soort checklijstje hebben voor het starten en volhouden bij het uitvoeren van een taak.  Gebruik bijvoorbeel een papieren agenda en voor thuis een whitebord waar je een weekplanner op maakt. 

6. Faalangstprobleem. Wanneer je   een laag zelfbeeld hebt of  de ervaring hebt opgedaan dat je tot weinig in staat bent dan ben je onzeker. Dan is voor jou het starten van een taak al bij voorbaat gedoemd te mislukken omdat je het idee hebt dat je het toch niet kunt. Weifelen en twijfelen is het gevolg. En dat neemt dan zoveel tijd en energie dat het er niet meer van komt om tot iets tot een goed einde te brengen. Wat overigens opnieuw leidt tot de gedachten van faalangst. 

7. Aandacht probleem.  In een klas zitten veel leerlingen en ieder kind heeft zijn eigen aandacht nodig. Als ze het niet krijgen, zorgen ze er wel voor dat het op een negatieve manier naar hen toe komt. Waar een kind behoefte aan heeft, is gezien worden zoals het is, maar ook dat zijn inspanningen gezien worden. Helaas hebben volwassenen hier vaak een omgekeerde (logische) reactie op waardoor het kind een extra tandje bijzet. Een concentratieprobleem kan zich onmiddellijk oplossen als een leerkracht de inspanningen van het kind herkent en erkent. Het kind heeft dan te leren te herkennen hoe hij de juiste aandacht heeft te vragen. Wederzijds begrip is het gevolg.

8. Hooggevoeligheid probleem. Wanneer je sensitief en gevoelig bent voor onrust om je heen dan komt alle informatie hard binnen en kun je je dan ook slecht concentreren. Je ziet dit ook bij veel kinderen die niet goed in staat zijn om zichzelf te begrenzen. Ze krijgen dan ook veel informatie binnen. Sommige kinderen (en volwassenen) krijgen fysieke klachten zoals buik-, maag-, of hoofdpijn.

Sommigen zijn geïrriteerd en hebben klachten over het gedrag van anderen. Door de focus op de prikkels van buitenaf raken kinderen steeds verder van huis. Er worden allerlei acties bedacht die het kind moeten vrijwaren van de externe overlast, maar de interne overlast wordt daarmee steeds groter omdat de focus steeds op de buitenwereld blijft gericht. 

Dit alles heeft zijn weerslag op de dagelijkse concentratie.

Wat te doen aan een concentratieprobleem?

Wanneer je merkt dat je kind zich slecht kan concentreren dan  kun je na het bovenstaande te hebben gelezen, hem of haar hierin herkennen en kun je ook daadwerkerkelijk er iets aan doen. 

Bovenstaande aspecten kunnen zich combineren tot iets wat wordt ervaren als een concentratieprobleem. Alleen al het feit dat het concentratieprobleem geen concentratieprobleem meer wordt genoemd, geeft al direct verbetering. Immers wat is een concentratieprobleem? Daar heb je alleen maar vage ideeën bij.

Bachbloesem ondersteunt de concentratie

Bachbloesem zijn een 100% natuurlijk voedingsupplement persoonlijk op maat gekozen en kan hierbij een goede ondersteuning zijn. 

Tijdens een telefonisch consult van 30 minuten gaan we hier dieper op in en komen we erachter wat er schuil gaat achter het niet kunnen concentreren. Bachbloesem Remedies worden per persoon geheel op maat gekozen om zo de beste resultaten te behalen. 

Heb je vragen? Vul het contactformulier in of bestel Balans op Maat voor een consult op zeer kort termijn.

Gon de Ruijter, BFRP Bach Foundation Registered Practitioners 

Alle blogs .

(bron Tea Adema)

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel