woedeaanvallen bij kinderen; bachbloesem

 WOEDEAANVALLEN BIJ KINDEREN

Graag geef ik jullie tips hoe je afspraken kunt maken met je kind als het om de woedeaanvallen gaat.  In de tijd dat mijn zoon deze aanvallen best vaak had, zo’n drie maal per dag, merkte ik dat ik steeds hetzelfde reageerde. Helaas bleek dit niet de juiste reactie maar wel de (negatieve) actie die je als vanzelf doet. Hoe reageer jij wanneer jouw kind boos is of een woedeaanval heeft?

In deze blog heb ik het gemakshalve over hem maar je begrijpt dit stukje kan ook over haar gaan. 

Zolang je hem tijdens zo’n aanval achterna blijft lopen en allerlei zaken tegen hem roept geef je hem nog veel ‘prikkels’. Het feit is dat wanneer hij boos is je kind al zwaar overprikkeld is. 

Hulp bij woedeaanvallen bij kinderen

Wil je uitleg wat er gebeurt met je kind tijdens een woedeaanval? Dan geeft deze blog meer inzicht. 

Deze twee tips hebben al veel ouders geholpen: 

1- Voor kinderen die erg gevoelig zijn kun je het volgende doen. Op het moment dat je kind een woede aanval blijf je op je plek staan/zitten en zegt op rustige toon: ‘ Ik zie dat je boos bent. Kan ik je helpen?’.

Deze methode heb ik zelf tijdens een rollenspel gespeeld en ik moet zeggen dat het erg veel impact op mij had. De zin: ‘Kan ik je helpen’ drong op dat moment enorm binnen en ik voelde mijn boosheid zakken. Deze methode werkte niet voor mijn zoon. De volgende Tip wel! Graag geef ik de dan ook deze tip aan jou:

2- Natuurlijk gelden allerlei regels in huis: Zet je bord in de vaatwasser, ruim je schoenen op ect. Alleen voor boosheid waren hier en misschien ook wel bij jou geen regels. Dus wanneer het kind boos/een woedeaanval heeft kan hij los gaan. Op dat moment is hij niet aanspreekbaar want het lukt namelijk niet om te denken. (dit komt door het uitschakelen van het denkvermogen: lees de blog wat gebeurt er als mijn kind boos wordt).

Heel goed is om EEN KEER TIJDENS EEN ONTSPANNEN MOMENT te praten met hem over de boosheid. Zo’n gesprek kan als volgt gaan:

Ik merk dat je best snel boos bent maar ik weet ook dat het jou overkomt en dat je er niets aan kunt doen.

Wat we nu afspreken is dat als je boos bent dat ik het benoem en dat je dan naar een plek gaat waar je geen onrust (prikkels) meer krijgt. Wat zou een goede plek zijn? Je kan dit samen bespreken maar is dit niet mogelijk dan is het gewoonlijk zijn kamer een prima plek. Je vervolgt: daar ga je iets doen waar je rustig van wordt. Dat kan van alles zijn: op je kussen slaan, met lego spelen, tekenen etc.

Wanneer je je weer rustig voelt dan kom je gewoon weer naar de woonkamer en is er niets aan de hand maar…dit is nu wel de afspraak dus als je boos bent dan benoem ik dat en dan ga je naar jouw kamer of de plek welke je af hebt gesproken met hem.

BELANGRIJK IS ZEKER DAT WANNEER HIJ BOOS IS JE NIET ACHTER HEM AANLOOPT MAAR RUSTIG BLIJFT, HOE MOEILIJK DIT OOK IS, EN BENOEMT DAT HIJ BOOS IS. Op het moment van zo’n aanval ziet hij eigenlijk ook alleen maar jouw reactie en niet zozeer zijn eigen boosheid want op dat moment heeft je kind geen zelfreflectie. . Jij bent als het ware zijn rolmodel. Soms is een verandering van jouw reactie nodig om een verandering te verkrijgen.

Misschien denk je dit gaat mij echt niet lukken. Echt  dit dachten wij enkele jaren geleden ook. Ik kon deze afspraak met mijn zoon maken nadat ik drie weken Bachbloesem op Maat gaf. Zijn woedeaanvallen waren toen al flink afgenomen en we konden hem veel beter bereiken. 

Gon de RuijterBFRP Bach Foundation Registered Practitioners 

Meer blogs  

 

  • Bachbloesem op Maat
    Bachbloesem op Maat

    Bachbloesem op Maat voor Kinderen met woedeaanvallen. We bespreken waar je kind dagelijks tegen aanloopt en kiezen daar een 100% natuurlijke ondersteuning bij. Tevens krijg je inzicht in jouw kind en kun je hiermee aan de slag.

    € 50,00

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

© 2014 - 2024 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel