EXAMENSTRESS?  Dit zijn 6 goede Tips

Wanneer je een examens moet maken dan ervaar je veel stress.  Ongeacht hoeveel voorbereiding er is gedaan. Niet alleen voor jou als  examenkandidaat, ook ouders ervaren meer stress rond deze tijd. Hier vind je zes tips die jou helpen!

1. Plan je studietijd inclusief rustmomenten; het is belangrijk om je werk in te plannen. Stel een evenwichtig en realistisch leerschema op en hou je eraan. Uren achter elkaar blokken werkt niet, omdat menselijke hersenen slechts 90 minuten in één keer kunnen concentreren. Neem regelmatig pauzes en plan tijd om dingen te doen die je leuk vindt. Houd er ook rekening mee wanneer je het beste werkt; sommige mensen geven er de voorkeur aan vroeg in de ochtend te studeren en anderen geven er de voorkeur aan om laat op te blijven. Wanneer ben je het meest productief?

2. Stop met jezelf te vergelijken met anderen; kijk naar je eigen kwaliteiten. Leg de lat niet zo hoog voor jezelf. Waar liggen nog verbeterpunten. Welke onderdelen hebben nog aandacht nodig. Vertrouw op wat je zelf kunt doen en bereiken en probeer dit helder te relativeren.

3. Laat je niet afleiden in je studieruimte; vermijd technologie, televisie of sociale media wanneer je studeert. Houd je studeerkamer schoon en helder om afleiding te voorkomen. Een opgeruimd huis (kamer), is een opgeruimde geest, zo luidt het spreekwoord niet voor niets.

4. Houd een gezonde levensstijl; eet goed en sla geen maaltijden over. Vooral je ontbijt heb je nodig, verreik deze bijvoorbeeld met vitamine B5 (havermout, eieren, avocado en perzik) en B12 (melkproducten). Goede voeding voed je hersenen en je lichaam.

5. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft, want je hersenen kunnen alleen optimaal functioneren als ze gehydrateerd zijn. In de staat van stress verwacht onze lichaam een fysieke reactie – vecht of vlucht. Deelnemen aan fysieke activiteiten zoals korte wandelingen in het park, naar de sportschool gaan of gewoon wat stretchen is de beste manier om je stress te verbranden en de focus opnieuw te krijgen.

6. Krijg steun; als je voelt dat je gestrest bent, gun jezelf dan een pauze om wat tijd door te brengen met jouw familie of vrienden. Sommige sociale interacties zorgen ervoor dat je een tijdje nergens aan denkt en je een mentale pauze geeft. Je kunt dan teruggaan naar het relativeren dat opnieuw wordt geactiveerd waardoor er weer focus komt. Wees ook niet bang om hulp te krijgen. Lesgeven is vaak de beste manier om te leren; waarom probeer je verschillende onderwerpen niet aan je vrienden te vertellen?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een BACH RESCUE® momentje, zeker in je examenperiode. 

Ik wens je veel succes! 

Gon de Ruijter

Wil je nog ander blogs lezen? 

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

© 2014 - 2022 Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel