Wanneer je constateert dat jouw opgroeiende kind emoties en gedragsstoornissen heeft waar het dagelijks mee worstelt en waardoor het botst met de buitenwereld, is dat best confronterend. Je moet toegeven dat jouw kind een gedragsmatig of emotioneel probleem heeft waar een oplossing voor gevonden moet worden. Veel ouders met drukke kinderen en/of kinderen met een beperkt inlevingsvermogen die aankloppen bij de reguliere geneeskunde, in de vorm van de huisarts of een specialist, krijgen vroeg of laat het advies om medicatie te proberen. Ook vanuit veel scholen wordt dit regelmatig aangemoedigd want dan is het kind tijdens schooltijd meer geconcentreerd en beter handelbaar. Dat kan zo zijn, maar ben je je ook goed bewust van de bijwerkingen van sommige medicatie.

Het opvoeden van kinderen met emotionele- en gedragsstoornissen vraagt van ouders en begeleiders een totaal aanpak die verder gaat dan het simpelweg geven van medicatie of een alternatief. Balans voor Kinderen hanteert de volgende vier punten en geeft hierover tijdens het consult praktische adviezen:

1. Bewustwording

2. Balans op Maat

3. Begeleiding

4. Betrokkenheid

Bewustwording Het onderkennen en accepteren van de situatie is een belangrijke stap omdat je hiermee helderheid schept in de situatie. Door helderheid te krijgen over "waarom jouw kind doet wat het doet" krijg je inzicht. Door dat inzicht verdwijnen onwetendheid, angst en onzekerheid en kun je vervolgens doordacht de juiste beslissingen nemen voor jou en je kind. Bewustwording, helderheid en inzicht geven je een houvast die leidt tot meer rust en duidelijkheid voor het kind en de omgeving. Bewustwording en acceptatie helpen je ook om de problemen van jouw kind niet voor je te houden, maar juist te delen met iedereen om het kind heen. Want hoeveel makkelijker wordt het voor jouw kind als de juf meer structuur biedt, de trainer duidelijker aangeeft wat wel en niet mag, opa snapt waarom jouw kind op zijn verjaardag even liever alleen op zijn kamer gaat zitten, en de zwemjuf begrip heeft voor het onrustige gedrag? Opgroeien gaat even goed met vallen en opstaan en als je kind een gedragsstoornis heeft, is dit niet iets om je als ouder voor te schamen. Jouw eigen begrip en acceptatie van de situatie helpt ook anderen die betrokken zijn bij jouw kind om hier op goed in te spelen, waardoor jouw kind zich veilig en begrepen zal voelen. Tijdens het consult zullen wij de diverse drempels waar je kind tegen aanloopt bespreken en suggesties doen hoe deze samen te overwinnen. 

Balans op Maat Een kind in balans betekent een ontspannen en tevreden kind. Wanneer kinderen goed in hun vel zitten zijn ze op hun best, dan hebben ze zelfvertrouwen en plezier en kunnen ze alles aan wat in hun jonge leventje op hun pad komt. Daarin verschillen kinderen niet van volwassenen. Echter, opgroeien is een extra uitdagende levensfase: een periode van ontdekken en ontwikkelen, een tijd van vallen en opstaan. Een tijd ook waarin kinderen merken dat er steeds meer van hen gevraagd wordt en het lijkt of alle ogen op hen gericht zijn. Veel kinderen ervaren in die periode gevoelens van angst, onzekerheid of frustratie. Die gevoelens kunnen zich uiten in bijvoorbeeld extreme verlegenheid, faalangst, huil- of driftbuien.  Dit is uiteraard een volledig normale zaak: een fase die bij opgroeien hoort en waarvan  ouders hopen dat hun kind hier vanzelf over heen zal groeien. Wanneer dit echter niet gebeurt, is het een uitkomst dat er een voedingssupplement bestaat dat dit proces op een natuurlijke manier kan ondersteunen: de Bachremedies.  Aansluitend op de bevindingen van dr. Bach stelt mijn praktijk niet de klacht centraal, maar juist de onderliggende oorzaken. Tijdens het consult  zullen we uitvoerig bij mogelijke oorzaken stilstaan. Voor deze oorzaken wordt vervolgens voor jouw kind een Balans op Maat afgestemd. 

Begeleiding Realiseer je dat je kind er op zich ook niets aan kan doen, een gedragsescalatie overkomt jouw kind nu ook eenmaal. Naast het werken aan jezelf als ouder, kan er verder serieuze vooruitgang worden gemaakt door ook jouw kind gericht te ondersteunen. Dit kan op veel manieren zoals bijvoorbeeld een Sociale Vaardigheidstraining (SoVa), speltherapie, mindfulness training, kindercoach, Rots en Water training, cognitieve gedragstherapie, EMDR, Speciaal Onderwijs, etc. Afhankelijk van het kind kan een gerichte begeleiding worden bepaald. Maar bovenal, creëer een omgeving waarin jouw kind zich veilig en prettig voelt. Hierbij is het ook goed om te kijken naar de passies van het kind. Kijk naar een jong kind dat aan het spelen is. Je ziet passie die op later leeftijd uit kan groeien tot een hobby. Als een kind gepassioneerd bezig kan zijn voelt het zich prettig en kun je als ouder hier goed in mee doen. Toon interesse, speel mee en stimuleer zodat het kind vanuit deze positieve gemoedstoestand beter aanspreekbaar en beter kan leren. Ontwikkelen is steeds weer nieuwe uitdagingen aan durven gaan en je kind zelf de grenzen te laten verkennen. Tijdens het consult kijken we samen hoe we jouw kind hierbij verder kunnen enthousiasmeren en stimuleren.

Betrokkenheid Als je eenmaal begrijpt en accepteert dat jouw kind anders kan reageren op bepaalde situaties dan andere kinderen, dan is het vervolgens zaak om te leren begrijpen hoe jouw kind denkt. Als je kind bijvoorbeeld bijna te laat op school dreigt te komen omdat het maar niet lukt om zelf de veters te strikken, dan kun je gaan mopperen dat het altijd laat is. Natuurlijk moeten de ouders ook naar hun werk en daarom neemt de onrust verder toe. Maar veelal werkt zeuren of boos worden averechts want het kind pikt dit negatieve signaal op, zal blokkeren en helemaal niet meer naar school willen. Veel beter is het om als ouder eerst te achterhalen en duidelijkheid te krijgen met wat er aan de hand is: was de meester gisteren boos, is er vandaag een toets, heeft hij ruzie met een vriendje? Probeer door praten de gedachte van je kind te lezen en te goed begrijpen "waarom jouw kind doet wat het doet" en waar de onrust, angst, onzekerheid, onverschilligheid of woede door wordt veroorzaakt. Juist hierdoor ben je in staat om de eerste spanning weg te nemen en vervolgens een geruststellende oplossing aan jouw kind te geven. Als ouder moet je nauw betrokken zijn en leren denken zoals je kind. Schroom niet, volg een oudercursus, lees  boeken of zoek één op één hulp en/of begeleiding. Het is even schakelen maar je zult zien dat je hierdoor steeds beter om leert gaan met diverse situaties, dat je meer zelfvertrouwen krijgt,  minder gespannen bent en de rust bewaart. Jouw kind spiegelt zich aan jouw gedrag, waardoor je allebei groeit. Tijdens het consult geef ik praktische, direct toepasbare tips, gericht op de specifieke probleemsituaties waar jij met jouw kind dagelijks tegen aan loopt. Wees betrokken en werk aan je eigen opvoedkundige vaardigheden die je daarna kan toepassen zodat je een prima coach bent voor jouw eigen kind. 

De combinatie van mijn  Balans op Maat tezamen met jouw acceptatie, inleving, ondersteuning en begeleiding vormen basis voor het geluk van jou en je kind. Bachbloesempraktijk Balans voor Kinderen staat voor een totaalaanpak en helpt jou hierbij graag als klankbord.

 

 

 

 

 

 

 

 • Consult Balans op Maat
  Consult Balans op Maat

  Je ontvangt twee flesjes ( 2 x 30 ml) voor 5-7 weken
  Leverdatum 1 à 2 dagen na de bel afspraak
  Elk flesje wordt zorgvuldig na persoonlijk consult samengesteld
  Je ontvangt diverse (opvoed)tips en inzichten in jouw kind

  Inclusief…

  € 45,00

Webwinkelkeur

WEBWINKELKEURWIDGET

Balans op Maat bevat

 

Gon de Ruijter is

 

 

© 2014 - 2022 Bachbloesem Praktijk Balans voor Kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel